Какво е химически пилинг?

Ако Ви е писнало от проблемна кожа, то тази статия е точно ЗА ВАС!

Ако целта е безупречна кожа, има около 1000 различни пътя, но един, който изглежда всеобщо предпочитан, е химическият пилинг. Сравнително неинвазивно лечение, което е насочено към широк спектър от конкретни проблеми и подобрява общите свойства на кожата. Това е може би най-ефективното лечение, което можете да получите.

Нека обясним какво е химически пилинг, как да разберете дали ще имате полза от него и малко за това какво можете да очаквате след него.

И така, какво е химически пилинг?

Химическият пилинг е лечение на кожата, което може да се използва върху лицето или тялото, за да се намалят и потенциално да се премахнат широк спектър от кожни заболявания и да се подобри общото състояние и външен вид на кожата.

Както подсказва името, това е форма на химическа ексфолиация, при която най-външният слой на кожата се отстранява чрез унищожаване на мъртвите кожни клетки и предизвикване на отлепване на слой . Върху кожата се нанасят химически пилинг агенти – предимно различни киселини, и след няколко дни засегнатият слой се отлепва.

В зависимост от тежестта на състоянието, химическият пилинг може да бъде с различна интензивност (повече за това по-долу) .

Кои състояния може да третира химическият пилинг?

Химическият пилинг може успешно да лекува:

 • Фини линии
 • Бръчки
 • Белези от акне
 • Слънчеви петна
 • Мелазма
 • Нежелани лунички
 • Големи пори
 • Повяхнала кожа
 • Твърда кожа

Освен тези специфични състояния, химическият пилинг може да доведе до някои общи подобрения. Придава на кожата много по-гладка текстура, прави я да изглежда по-здрава и сияйна и я оставя освежена.

Какви видове химически пилинг има?

Основната категоризация на химическите пилинги се основава на тяхната интензивност в 3 групи:

 • Лек химически пилинг – засяга само външния слой на епидермиса, предизвиква леко лющене и е подходящ за дребни повърхностни несъвършенства и общо освежаване на тена. Най-популярен лек химически пилинг, е пилингът с млечна киселина (много нежен и подходящ за чувствителна кожа);
 • Средно дълбоки – засягат епидермиса и част от дермата и се използват за по-дълбоки несъвършенства. Най-популярната киселина е - млечна, трихлороцента, салицилова и гликолова, които действат чудесно при белези от акне, стягат разширените пори, намаляват дълбочината на бръчки по лицето и малки белези, премахват пигментация.
 • Дълбок пилинг – много интензивна форма на химически пилинг, това са сериозни дерматологични лечения, които премахват дебел слой кожа, използвани само за дълбоко вкоренени несъвършенства и се извършва с анестезия.

Изборът кой химически пилинг е подходящ за вашата кожа и вашите специфични състояния трябва да бъде оставен на специалиста, който извършва лечението . В идеалния случай трябва да получите химически пилинг от козметични дерматолози, които могат да предпишат персонализирана рутинна грижа за кожата.

Какъв е периодът на възстановяване?

Възстановяването след химически пилинг предполага изчакване старата, умишлено унищожена кожа да се отлепи и да се разкрие нова , по-здрава и просто по-добра кожа отдолу.

Химическият пилинг действа чрез ексфолиране и лющенето, което идва след лечението, всъщност е желано. Кожата на всеки обаче реагира по различен начин и е възможно да получите минимално или никакво лющене, но също така е възможно да получите интензивен пилинг с големи петна. И двата сценария са нормални.

Очаква се пилингът да започне около 2-3 ден и да продължи 5-7 дни. Това е най-големият страничен ефект и с това е най-известният химически пилинг.

Но допълнителните странични ефекти включват известно зачервяване, лека до умерена чувствителност и усещане за парене, потенциално временно обезцветяване, подуване, сърбеж и обриви след лечението. Освен ако не станат наистина интензивни и продължителни, това са нормални части от процеса на възстановяване и няма причина за безпокойство.

Просто се уверете, че следвате инструкциите за последваща грижа, предписани от вашия козметик/дерматолог, носете своя SPF и правете всичко възможно, за да предотвратите замърсяване на чувствителната зона.